Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната ще се противопостави

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната ще се противопостави
Коментари Харесай

Атентат в Ница предизвика обща антитерористична тревога във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че страната ще се опълчи на тероризма с неотстъпчивост и единение, и контролът върху сигурността в страната ще бъде засилен, изключително върху религиозните институции, заяви БГНЕС, базирайки се на френски медии. Утре ще бъде свикано заседание на Съвета за защита, по време на което ще бъдат утвърдени въпросните ограничения. " Ще създадем всичко, с цел да защитим своите жители ”, сподели още Макрон.

Франция задейства проекта си за битка с тероризма " Вижипират ", откакто трима души бяха убити с нож от екзалтиран ислямист в катедралата на Ница, а мнозина бяха ранени. Ще бъдат мобилизирани сред 3 и 7 хиляди военни в границите на антитерористичната операция „ Sentinelle ” (страж – бел. ред.). Непосредствено по-късно нахлуване международните медии предадоха за още една атака във Франция и една във френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия. 

Към  11:15 ч. локално време полицията в Авиньон простреля мъж, който се нахвърлил с нож върху патрулиращи служители на реда в квартал " Монфаве ". Той крещял " Аллах е популярен ", предава радио " Европа 1 ". Органите на реда разкрили огън и съгласно предварителни данни нападателят е бил погубен.

В град Джеда в Саудитска Арабия нападател беше задържан, откакто намушкал защитата на френското консулство с изострен предмет. Според локалните медии, животът на потърпевшия е отвън заплаха.

---

 

Нападението с нож към 09:00 е станало в базиликата " Успение Богородично " (Notre-Dame de l’Assomption) във френския град Ница, оповестяват френски медии, цитирайки полицейски източници. Терористът съвсем е отрязал главата на стара дама, която сутринта е пристигнала да се моли. Той заклал и един клисар, а по-късно е погнал жена, която се пробвала да се скрие в отсрещно кафене, където умряла от раните си. Размахвайки ножа и с крясъци " Аллах акбар " нападателят е ранил и други хора.

Нападателят е задържан 10 минути след офанзивата, откакто бил ранен с патрон. Откаран е в близката болница, сподели полицейски чиновник пред " Асошиейтед прес ". Смята се, че обвиненият е работил самичък. Според " Фигаро " се споделя (И)Брахим.

Съдебните управляващи на Тунис започнаха следствие против обвинения за нападението с нож в Ница, за който се счита, че е тунизийски жител, съобщи зам-държавният прокурор на Тунис Мохсен Дали в изявление за организация ТАП (Тунис Африк прес.)

Както акцентира по-рано телевизия Ал Арабия, нарушителят е родом от северо-източната тунизийска провинция Кайруан. Френският народен представител Ерик Чиоти заяви, че нападателят е на 21 години, неотдавна той незаконно влезнал във Франция от италианския остров Лампедуза. На 20 септември италианските управляващи го свалили от транспортен съд, превозвал незаконни мигранти. В Италия против било заведено дело за депортиране от страната.

Вътрешният министър на Франция прикани хората да заобикалят региона в центъра на френската Ривиера. Жерал Дарманен свика спешна среща в министерството в Париж.

 

BREAKING - Knife stabbing attack at Notre-Dame church in Nice. One dead and several injured.
— Disclose.tv
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР